Uchwała Nr VII/88/2011
Rady Miejskiej w Barlinku
z dnia 28 kwietnia 2011 r.
w sprawie zasad usytuowania na terenie Gminy Barlinek miejsc sprzedaży i podawania napojów alkoholowych.
Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 i art. 40 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591, z 2002 r. Nr 23, poz. 220, Nr 62, poz. 558, Nr 113, poz. 984, Nr 153, poz. 1271, Nr 214, poz. 1806, z 2003 r. Nr 80, poz.717, Nr 162, poz. 1568, z 2004 r. Nr 102, poz. 1055, Nr 116, poz. 1203, z 2005 r. Nr 172, poz. 1441, Nr 175, poz. 1457, z 2006r. Nr 17, poz. 128, Nr 181, poz. 1337, z 2007 r. Nr 48, poz. 327, Nr 138, poz. 974, Nr 173, poz. 1218, z 2008r. Nr 180, poz. 1111, Nr 223, poz. 1458, z 2009r. Nr 52, poz. 420, 157, poz. 1241, z 2010r. Nr 28, poz.142, Nr 28, poz. 146, Nr 40, poz. 230, Nr 106, poz. 675) oraz art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. z 2007 r. Nr 70, poz. 473, Nr 176, poz. 1238, z 2008r. Nr 227, poz. 1505, z 2009r. Nr 18, poz. 97, Nr 144, poz. 1175, z 2010r. Nr 47, poz. 278, Nr 127, poz. 857 ) uchwala co następuje:
§ 1. Użyte w uchwale określenia oznaczają:
1)najbliższa okolica – najbliższą okolicę punktu sprzedaży napojów alkoholowych w rozumieniu ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. z 2002 r. Nr 147, poz. 1231 ze zmianami),
2)napój alkoholowy A (piwo) – rodzaj napoju alkoholowego do 4,5% zawartości alkoholu oraz piwo,
3)napój alkoholowy B (wino) – rodzaj napoju alkoholowego powyżej 4,5% do 18% zawartości alkoholu (z wyjątkiem piwa),
4)napój alkoholowy C (wódka) - rodzaj napoju alkoholowego powyżej 18% zawartości alkoholu,
5)prawo budowlane – ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. prawo budowlane ( Dz. U. z 2010 r. Nr 243, poz. 1623),
6)ogródek gastronomiczny – punkt sprzedaży jako wydzielone miejsce na wolnym powietrzu, w którym prowadzona jest sprzedaż napojów alkoholowych A (piwa) przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży.
§ 2. Punkty sprzedaży napojów alkoholowych nie mogą być usytuowane na terenie oraz w najbliższej okolicy:
1)szkół,
2)przedszkoli,
3)cmentarzy,
4)budynków sakralnych,
5)obiektów sportowych,
6)boisk i placów szkolnych,
7)internatów.
§ 3. Sprzedaż napojów alkoholowych A (piwo) przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży prowadzona może być w punktach usytuowanych w miejscach:
1)posiadających decyzję przeznaczenia jako lokal użytkowy (handlowy lub gastronomiczny),
2)nie będących częścią lokalu mieszkalnego w budynku wielorodzinnym.
§ 4. 1. Sprzedaż napojów alkoholowych B (wino) i C (wódka) przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży może być prowadzona w punktach usytuowanych w:
1)sklepach z artykułami spożywczymi,
2)wydzielonych stoiskach w punktach sprzedaży detalicznej z artykułami spożywczymi,
3)kioskach wielobranżowych w hotelach.
2. Punkty sprzedaży wymienione w ust. 1 pkt 1 i 2:
1)muszą posiadać decyzję o przeznaczeniu lokalu na działalność handlową,
2)nie mogą być usytuowane w budynkach wielorodzinnych gdzie część pomieszczeń lokalu mieszkalnego przeznaczono na działalność gospodarczą (handlową),
3)nie mogą być usytuowane w tymczasowym obiekcie budowlanym jak kioski uliczne, obiekty kontenerowe itp. zgodnie z prawem budowlanym.
§ 5. 1. Sprzedaż napoju alkoholowego A (piwo) przeznaczonego do spożycia w miejscu sprzedaży może być prowadzona w ogródkach gastronomicznych.
2. Położenie ogródka musi być tak usytuowane, aby nie ograniczało swobodnego przejścia do korzystania z obiektów użyteczności publicznej.
3. Ogródek musi być ogrodzony z dostępem konsumentów do toalety.
§ 6. 1. Sprzedaż napojów alkoholowych A (piwo), B (wino), C (wódka) przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży może być prowadzona w punkcie gastronomicznym:
1)usytuowanym w lokalu posiadającym decyzję przeznaczenia na działalność gastronomiczną,
2)usytuowanym w lokalu, który nie jest częścią lokalu mieszkalnego w budynku wielorodzinnym,
3)nie będącym usytuowanym w tymczasowym obiekcie budowlanym,
4)usytuowanym w ogródku przy lokalu, który stanowi integralną część lokalu gastronomicznego posiadającego zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży bez uzyskania dodatkowego zezwolenia pod warunkiem uzyskania zgody właściciela lub zarządcy terenu na zajęcie powierzchni pod ogródek oraz uzyskania pozytywnej opinii urbanistycznej dotyczącej lokalizacji i formy ogródka.
2. Wymagania ust. 1 pkt 3 nie dotyczą napojów alkoholowych A (piwa).
3. Zakłady gastronomiczne w obiektach hotelarskich mogą prowadzić sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia w miejscu sprzedaży bez względu na usytuowanie.
§ 7. Sprzedaż, podawanie i spożywanie napojów zawierających więcej niż 4,5% alkoholu na otwartym powietrzu może odbywać się w miejscu organizacji:
a) imprez kulturalno-rozrywkowych i rekreacyjnych,
b) kiermaszów, jarmarków itp.
§ 8. Wykonanie uchwały powierza się Burmistrzowi Barlinka.
§ 9. Traci moc uchwała Nr XXXVII/560/2009 Rady Miejskiej w Barlinku z dnia 26 marca 2009 r. w sprawie zasad usytuowania na terenie Gminy Barlinek miejsc sprzedaży i podawania napojów alkoholowych (Dziennik Urzędowy Województwa Zachodniopomorskiego Nr 47, poz. 1152).
§ 10. Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Zachodniopomorskiego.